Door de jaren heen heb ik veel ondersteuners begeleid naar een nieuwe baan, door het vinden van leuke banen én deze dames en heren te begeleiden in hun sollicitatietrajecten. Graag deel ik mijn tips en tricks met jullie!
Want weet dat je een groot deel van het sollicitatietraject zelf kunt managen, dan ben je veel meer in controle en is de kans op succes het grootst! In mijn vorige blog ‘Succesvol solliciteren, zo vind jij een nieuwe baan’ beschreef ik al het belang van een compleet cv.
In deze blog gaan we dieper in de op de voorbereiding van een sollicitatiegesprek.
Voorbereiding voor het sollicitatiegesprek
Wanneer sollicitanten op gesprek mogen, krijg ik geregeld vragen over de voorbereiding. Toch zie ik ook kandidaten op gesprek gaan die hier ogenschijnlijk geen behoefte aan hebben. Wat mij het meest verbaast, is dat ik soms de terugkoppeling van de opdrachtgever krijg dat de sollicitant helemaal niet was voorbereid. Mijn tip: BEREID JE ALTIJD VOOR! Lees je in over de organisatie en je gesprekspartners. Weet bij wie én vooral met wie je aan tafel komt te zitten. Maar hoe doe je dit?
Onderzoek de organisatie waar je voor wilt werken
Google de organisatie. Hierdoor krijg je meteen inzicht in de actualiteiten omtrent de organisatie. Bezoek ook de site van de organisatie. Bij sommige websites zie je door de bomen het bos niet meer, kijk dan naar de gegevens zoals ‘Over Onze Organisatie’. Onder dergelijke kopjes omschrijven de meeste organisaties wie ze zijn en waar ze voor staan. Verdiep je ook in de afdeling waar je het gesprek hebt. Ga je via een bureau op gesprek? Ga dan bij hen na wat men belangrijk vindt in de voorbereiding. Maak aantekeningen en neem deze mee. Noteer ook eventuele vragen die je hebt.
Weet wie je gesprekpartner(s) is
Google je gesprekspartners en kijk wat je over hen kunt vinden en verdiep je in hen. Bezoek hun LinkedIn profiel. Bekijk wat ze hebben gedaan. Mogelijk kom je erachter dat je dezelfde personen in je netwerk deelt, op dezelfde scholen hebt gezeten of bij dezelfde organisaties hebt gewerkt. Met deze kennis op zak ga je het gesprek anders in.
Lees aandachtig het functieprofiel door
Neem het functieprofiel goed door. Noteer vragen die je erover hebt en stel deze. Heb je een gesprek met je je toekomstige manager, vraag naar wat hij/zij belangrijk vindt in de samenwerking en ondersteuning. Je kunt ook vragen waar de zwaarte in het profiel ligt.
Ken jezelf!
Tijdens het sollicitatiegesprek wil de ander jou graag leren kennen. Zorg dat je helder voor jezelf hebt wat je wilt delen, zodat je niet door vragen wordt verrast tijdens het gesprek. Ken je eigen CV! Weet wat er staat, ken de tijdlijn en heb voor jezelf helder waarom je bepaalde stappen hebt gemaakt. Zorg ook dat je je eigen knelpunt helder hebt. Zo ga je het gesprek goed voorbereid in, en weet je hoe je lastige vragen moet beantwoorden.
Drie vragen om je goed op voor te bereiden tijdens een sollicitatiegesprek:
- Wat is de grootste prestatie in je loopbaan en/of verenigingsleven?
- Wat zijn je sterke punten en licht deze toe (minimaal 3);
- Wat zijn je verbeterpunten en licht deze toe (minimaal 3).
Wat trek je voor kleding aan naar je sollicitatiegesprek?
Deze vraag krijg ik vaak! Zorg dat je je in een outfit kleedt waarin je je comfortabel voelt. Maar weet wel dat je kleding wel mede bepalend is! Ga niet te casual en vermijd in het eerste gesprek jeans. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet en maak de look af met een jasje.
Kan je parfum dragen tijdens een sollicitatiegesprek?
Uiteraard wil je lekker ruiken tijdens het gesprek, maar parfumeer jezelf niet overdadig. Wat jij lekker vindt, kan een ander als heftig of zwaar ervaren. Het interview is vaak in een kleine ruimte en je wilt niet dat jouw parfum overheerst.
Vermijd ook extreem rinkelende juwelen. Diverse armbanden staan vaak heel erg leuk, maar het geklingel kan bijzonder storend zijn tijdens een interview.
Waar is het sollicitatiegesprek?
Zorg dat je weet waar de organisatie zich bevindt en kom op tijd!! Kom ook niet te vroeg, zo’n 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn is prima.
Uiteraard kan er altijd iets onvoorziens fout gaan. Zorg dat je de gegevens van je gesprekspartner bij je hebt, zodat je hem of haar tijdig kan informeren.
Sinds het begin van corona is online solliciteren in een sneltreinvaart gekomen. Mijn collega Mirjam schreef hier een blog over: Hoe voer je een online sollicitatiegesprek? 8 tips.
Mocht je vragen hebben over het belang van een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek? Bel of e-mail me gerust: hellen@gratis-webdesign.be of 070 – 338 81 80.
Hou mijn posts in de gaten, want tip 3 volgt snel!
Hartelijke groet,
Hellen